Allah Dalam Agama Lain.

Oleh Ustaz Dr Badrul Amin

Isu yang dilontarkan dihadapan saya ialah “Apakah agama la in boleh menggunakan nama Allah? Bolehkah orang bukan Islam mengucapkan salam? Bolehkah orang bukan bukan Islam menyebut Bismillah?”

Dalam surah az-Zumar 39:38 Allah berfirman bermaksud “Dan jika kamu tanya mereka (orang kafir) siapakah yang mencipta langit dan bumi? Mereka akan berkata Allah…”

Penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam telah berlaku sejak awal Islam. Sebahagian kitab suci mereka (terutama di Timur Tengah) juga menggunakan kalimah Allah. Di Indonesia, penggunaan kalimah Allah juga agak meluas di gereja-gereja. Cuma di Negara kita, fenomena ini agak baru dan memeranjatkan. Maka timbullah persoalan “sejak bila mereka mengaku Allah itu Tuhan?” dan soalan “Sejak bila pula mereka pandai menyebut Allah?” dan soalan lebih serius lagi “Apakah tujuan mereka ingin menggunakan kalimah Allah?” dan bermacam soalan lagi.

Mungkin soalan terakhir itu yang menimbulkan sedikit masalah dan ketegangan. Jika tujuan mereka menggunakan kalimah Allah adalah untuk mengiktiraf dan membesarkan Allah sebagai Tuhan, maka itu hak mereka. Tiada siapa boleh menghalang. Bukankah Allah itu Tuhan semua – Rabbul `aalamiin – Lord of the Universe? Tapi jika tujuan mereka adalah untuk berdakwah dikalangan penganut Islam atau paling tidak untuk menimbulkan kekeliruan dikalangan orang Islam, maka hal itu dari awal lagi sudah bercanggah dengan Perlembagaan.

Menghormati keikhlasan mereka untuk membesarkan Allah, maka marilah kita seru mereka dengan seruan Allah dalam surah Ali `Imran 3:64 bermaksud “Katakan wahai Ahli Kitab, mari tegakkan kalimah yang sama antara kami dan kamu iaitu bahawa kita tidak akan menyembah selain Allah dan tidak mensyirikkan (associate) Allah dengan satu apapun serta janganlah ada antara kita yang mengambil tuhan-tuhan selain Allah. Dan jika mereka berpaling maka katakanlah bahawasanya kami adalah orang Islam (menyerah diri pada Allah)”.

Hal yang sama dengan pengucapan Salam dan Bismillah… Ianya sudah menjadi amalan biasa dikalangan orang bukan Islam di Timur Tengah. Malah penggunaan Alhamdulillah, Masya Allah, Astaghfirullah, Wallahi dan sebagainya juga sudah tidak pelik dan tidak janggal dikalangan mereka, berbeza dengan kita di Malaysia.

Jika orang bertanya wajibkah kita menjawab salam mereka? Jawabnya jelas wajib kerana itu ajaran Islam. Firman Allah dalam surah an-Nisa` 4:86 bermaksud “Dan jika kamu diberikan ucapan penghormatan maka balaslah dengan yang lebih baik atau jawablah (dengan yang serupa). Sungguhnya Allah menghitung tiap suatu.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s