Al Quran …Hak Sesiapa Pun Untuk Membacanya …

by azhar

Al Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad S.A.W. agar dijadikan pedoman dan petunjuk hidup. Nabi pula diturunkan agar memberi kerahmatan untuk seluruh alam ,semuanya jin , manusia , haiwan , tumbuh-tumbuhan dan lain-lain lagi.
Layakkah kita menyekat orang bukan Islam mendekati Al Quran ..takkira untuk bab apa sahaja..kalu mereka suka baca bab suci..mereka bacalah..suka bab jihad bacalah..suka bab politik bacalah..suka bab sejarah terdahulu bacalah..bukankah ayat pertama Allah turunkan…. Iqra…Bacalah. .proses pertama untuk mendapat hidayah…dengan ilmu yang dibaca..

Saya tak memahami pihak berkuasa agama yang mempertikaikan penggunaan ayat Al Quran oleh bukan Islam…bukankah itu dakwah namanya..cuma yang perlu dibetulkan sebutannya.. takkanlah dah masuk Islam baru kita nak mengajarnya. ..Janganlah kita umat Islam menjadi umat yang dengki atau hasad tatkala orang bukan Islam cuba memahami sedikit sebanyak isi Al Quran..

Layakkah kita menghalang manusia lain ciptaan Allah untuk membaca ayat-ayat Penciptanya. .MasyaAllah …politik kita sudah jauh dan sudah busuk..kita membuat suatu keputusan yang berdasarkan nafsu amarah dan perut serta pangkat…disebabka n dunia kita membuat keputusan afar orang Islam lebih membenci Islam…apa salahnya kalau PAS berjaya mendekatkan orang bukan Islam , bahkan orang Islam sendiri pun tak tahu baca Al Quran..ia adalah usaha yang murni perlu diusahakan oleh parti politik yang lain…

Hidup ini memangnya berpolitik dan permainan..takkan ustaz dan ulama tak baca ayat Quran semua yang saya petik ni ada dalam Al Quran….
akhir kalam buat penguasa , mufti buatlah sesuatu kaedah dakwah agar orang bukan Islam lebih mendekati Islam…jangan mencerca apa yang telah diusahakan oleh PAS..PAS boleh dicerca..cuma biarlah hujah yang betul dan bernas….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s